Een perfecte hoek bij het zomen.

Na veel pogingen om de perfecte hoek te maken bij het zomen heb  ik eindelijk de goede methode gevonden. Na heel veel hoeken gemaakt te hebben was ik nooit helemaal tevreden over het resultaat, tot ik deze methode bedacht. 

Mogelijk is het al door iemand anders zo bedacht, maar ik heb het nog niet zo terug gevonden. 

Volg voor het maken van een perfecte hoek bij het zomen van bijvoorbeeld een tafelkleedje de volgende stappen. De foto's staan boven de tekst. 

Stap1: bereken heel precies waar de zoom moet komen en hoe breed die moet zijn. Beter tien keer te vaak gecontroleerd dan één keer te weinig.

Meestal maak ik een open zoom. Daarom rijg ik met een afstekende kleur in beide richtingen een draad door over twee stofdraden met om de  tien rijgsteekjes een dwarssteek. Dit maakt het tellen gemakkelijker. 


Stap 2: markeer de zoom op de achterkant van de stof. Dit kan door een draad uit de stof te trekken, of door een draadje in een afstekende kleur door te rijgen, of door met een verdwijnstift of krijtje de lijnen op de stof te tekenen. Gebruik geen potlood of balpen, want deze gaan er in de was niet uit.  In het laatste geval moet er voor gezorgd worden dat de lijnen precies haaks zijn. Wanneer er een draadje doorgeregen wordt moet dit precies evenwijdig aan de stofdraden. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het uittrekken van de draden. 



De blauwe lijn op de foto is het uiteindelijke resultaat, en de rode lijn geeft de breedte van de zoom aan.  De rode stippellijn is waar de rode lijn van de zoom tegenaan komt. Markeer zowel de rode als de blauwe lijnen. 




Stap 3: voor de stof op de rode lijn naar binnen en verscherp de vouw door deze te strijken.


Stap 4: teken de hoek schuin af. 

Stap 5: vouw de stof diagonaal om, goede kant naar binnen, waarbij de groene lijnen op elkaar komen. 

Naai op deze lijn, of zelfs een klein beetje er binnen. Vooral als de stof wat dikker is is het raadzaam om iets ruimer (maar niet teveel, ong. 0,5  tot 1 mm) binnen de lijn te naaien. gebruik een stiksteek. 


Stap 6: knip op ongeveer 0,5 cm de naad af, bij dikke stof iets ruimer., Knip ook het hoekje af. 

Stap 7: vouw de naad open, gebruik de vingernagels om het naadje plat te maken.


Stap 8: keer de naad om. Deze kan nu gespeld/geregen worden en daarna op de gewenste manier genaaid. 

Reacties

Populaire posts van deze blog